EXPOSICIÓ ANTERIOR



RUTA 80
Aquest és el suggeridor títol amb què Jordi Sarrate ha volgut qualificar i justificar la present exposició: una paraula i un número com a referents de la festiva celebració del seu 80è aniversari. Preparats, doncs, per a la festa, em pregunto què té l’art per a que en Jordi li hagi dedicat tota la seva vida: fascinació, màgia, encanteri... o, ras i curt, l’art entès com una forma d’evasió de la realitat, de rapte de la vida i de fugida del món? La resposta a aquesta pregunta, per bé que només la té ell, traspua, sense paraules, en tota la seva obra, veritable crònica existencial d’un recorregut a través d’un temps i d’un espai concrets. Heus ací com, lluny de divagacions teòriques, és el mateix treball plàstic de l’artista el que, contemplat amb la visió panoràmica del seu itinerari vital, ve a portar-nos llum, tot interrogant-nos, sobre l’essència, el sentit i la funció de l’art.
Jordi Sarrate inicià els seus primers passos en l’art des de ben jove atret, com qualsevol artista, per l’estètica. De fet, aquesta exposició, resum d’un trajecte de vida dedicada al quefer artístic, és la prova evident de la recerca constant d’en Jordi en la persecució de la Bellesa, qualificada pel filòsof Plató com “l’esplendor de la Veritat”. Com per art d’encantament, en l’obra de Sarrate, Veritat i Bellesa es fonen esdevenint sinònims de Vida, és a dir, expressions existencials de la quotidianitat. I és d’aquesta manera que, per fidelitat a si mateix i a la realitat que li ha tocat viure, l’artista converteix la seva obra en un reflex del seu ésser i de la seva sensibilitat i, alhora, en una crònica del seu temps, reflectint en el seu treball tot el que s’esdevé al seu entorn. I ho fa, a més, tal com ha de ser en qualsevulla manifestació artística, amb plena llibertat, sense condicionants ni limitacions, a la seva manera i al seu aire, assajant amb tota mena de recursos i materials, de tècniques i procediments. Les obres presentades en l’exposició són el testimoni singular del seu caminar entre nosaltres.
Quan l’art català s’obria als principals corrents d’avantguarda europeus en la dècada dels anys seixanta del proppassat segle, Jordi Sarrate iniciava el seu camí artístic i, per bé que en la seva trajectòria no hi ha adscripcions a escoles i a estils predeterminats, en la seva obra s’hi troben rastres d’alguns moviments innovadors com el pop art o el nou realisme francès. Tanmateix, hi descobrim, sobretot, la influència de l’Arte Povera italià així com la utilització de la tècnica del collage, emprada per Picasso i els cubistes a començaments del s. XX, i posteriorment, de l’assamblage, versió tridimensional del collage, amb la incorporació d’objectes trobats. Tanmateix, Sarrate aplica aquest tipus d’art i aquestes tècniques amb un sentit innovador, avantçant-se a l’art de deixalles o l’art del reciclatge, dels que n’és un veritable representant. La seva aportació és la de ser com la veu de la consciència en la rica societat de consum reivindicant l’estètica dels objectes d’ús, dels objectes trobats i dels materials de rebuig enfront dels materials nobles tradicionals. Encara que no dissenyats amb finalitat estètica, Sarrate els utilitza, ben conscientment, no tant per reivindicació mediambiental sinó per la càrrega poètica de significat i de sentit que contenen.
Sortosament, als seus 80 anys, seguint fidelment la crida de l’art i fent de l’art la seva vida, Jordi Sarrate encara continua perseguint la Bellesa amb el convenciment que és el millor mitjà per transmetre sentiments i emocions, per desvetllar consciències i per apropar-nos, una mica més, a una altra forma de coneixement en favor de la descoberta de la Vida.
Gràcies, Jordi, t’ho agraïm. Moltes felicitats!

Francesc Orenes

Vic, març de 2020