EXPOSICIÓ ANTERIOR

 



El Premi Centelles de Pintura ve de lluny, ve de 80 anys enrere. I m’afegeixo amb molt de gust a aquest aniversari per dos motius: en primer lloc, perquè promou els artistes plàstics del nostre país; en segon lloc, perquè acosta aquest art a la ciutadania.

Les imatges són la matèria prima de totes les arts plàstiques i visuals: del dibuix a pintura; de la fotografia al videoart; de l’escultura a les instal·lacions. Les imatges neixen de l’acte de veure. El pintor, però, més que veure, mira. I mirar és l’acte de triar, com tan bé ha escrit John Berger, el pensador i escriptor que més ens ha ensenyat a mirar l’art de la pintura.

No hi fa res que els artistes siguin amateurs o professionals; inèdits o reconeguts: tots tenen un comú denominador que és que la pintura trasllada amb emoció i llibertat les imatges d’allò que veuen, ja siguin en forma d’objectes o d’idees. I no oblidem que l’acció de veure es anterior a la paraula. 

La pintura continua viva entre nosaltres. Els premis conformen espais per difondre-la, espais on els artistes la puguin fer arribar als homes i dones. El Premi Centelles és un exemple tangible d’això, en haver procurat un museu municipal per mostrar el patrimoni pictòric que des d’inicis dels anys 70 ha anat creant.

L’Ajuntament de Centelles m’ha explicat que la iniciativa del Premi Centelles va sorgir l’any 1943, primer com a Mostra de Pintura, i que, a partir de l’any 1954, va comptar amb un jurat i amb un guardó en metàl·lic. Aquestes sinèrgies creades per incentivar la cultura pictòrica entre els seus aficionats van anar-se ampliant i, l’any 1960, els impulsors el van convertir en concurs de pintura ràpida.

A partir de 1967, coincidint amb el 25è aniversari del premi, es va tornar a la fórmula estricta de concurs de pintura. L’any 1973, es va acordar recollir part de les obres per crear el museu. Amb els anys, en va desaparèixer la temàtica local fins que a finals dels anys 80 es va crear un premi únic amb més dotació econòmica. 

L’any 2004 es va inaugurar el Centre d’Art el Marçó Vell, que va esdevenir la seu permanent de les obres guanyadores del concurs.

Després d’aquest repàs, només em resta felicitar els organitzadors per mantenir viu el premi més antic de pintura lliure de Catalunya i desitjar-los que en pugui complir molts més.

Miquel Iceta i Llorens
Ministre de Cultura i Esport



80 anys pintant la nostra cultura des de Centelles

Per mi és tot un honor dedicar aquestes línies d’agraïment a totes les persones que, des de l’any 1943, heu invertit esforços en l’organització del concurs de pintura Premi Centelles, el certamen més antic de pintura lliure de Catalunya. Són vuitanta anys pintant la cultura des de casa nostra, amb passió per una disciplina artística de la qual en sou degans.

La pintura és la forma artística d’expressió visual que ens permet connectar de manera automàtica els mons que imaginen els i les artistes. A través de les formes, les composicions, els cànons, les textures, la profunditat, els colors i totes les aplicacions possibles, podem comprendre la realitat i la seva història des d’una perspectiva polièdrica i crítica; creant referents que ens cohesionen com a societat i ens fan més lliures.

El vostre és un exemple del tipus de cultura de proximitat que defensem, i que podem construir des dels pobles. Vau néixer com una mostra de pintura d’artistes locals, i vau créixer i evolucionar fins a bastir, amb esforç i perseverança, un dels concursos més estimats. 

Vull acabar agraint-vos de nou aquesta contribució entusiasta que feu al país des de Centelles. Amb el vostre exemple ens ajudeu a dissenyar i projectar un país dinàmic, singular, atractiu, proper i càlid, i us ho agreixo profundament.

L’enhorabona per aquests vuitanta anys,

I per molts anys més!

Natàlia Garriga Ibáñez
Consellera de Cultura



Enguany entreguem un premi molt especial, ja que som el municipi que té l’orgull de tenir el premi de pintura lliure més antic de Catalunya. Efectivament, el premi es reafirma i consolida arribant amb vitalitat a la 80a edició, amb prop de 180 artistes que hi han optat. Després dels processos selectius corresponents, tindrem el plaer de visualitzar una vintena d'obres amb els premis i accèssits corresponents.

Un any més podem parlar del prestigi del premi per la diversitat de procedències de les obres, amb una clara consolidació d’artistes d’arreu de l’Estat i del conjunt del país, sense obviar els artistes locals que any rere any també opten per buscar-hi un reconeixement. Enguany vull felicitar especialment l’artista local, Josep Vernedas, seleccionat per a la mostra final i evidentment també l’artista local Eulàlia Llopart perquè els últims mesos ha obtingut un gran ressò, ha iniciat projectes i ha exposat en diferents mostres que amb el Premi de Centelles evidencien la seva maduresa artística i la seva vàlua creativa. La més sincera enhorabona per aquest reconeixement al seu treball i per contribuir a donar a conèixer Centelles des de l’activisme cultural.

En moltes ocasions he mostrat l’orgull que sento que la nostra població doni suport a les diverses activitats culturals que es creen i als artistes, els quals, ja siguin de Centelles o hi resideixin, donen a conèixer la vila a través de la seva professió i/o vocació. Així mateix, també vull expressar el meu orgull pel fet que plantegem les diferents iniciatives socials amb valors ferms, que ens han conduït, per exemple, a haver optat per un jurat format només per dones per reforçar la importància de la dona en el món en el qual vivim i també en les iniciatives socials, educatives i culturals que contribueixen a difondre la cultura en general. M’agrada destacar el jurat perquè una particularitat del premi és que el jurat any rere any canvia, essent un reflex de la societat canviant en la qual vivim.

Finalment, vull expressar el meu agraïment a totes les persones que al llarg d’aquests anys han fet possible que el premi es mantingués i felicitar els seleccionats.

Josep Paré Aregall
Alcalde

CATÀLEG PREMI CENTELLES 2022 >>>>