EXPOSICIÓ ANTERIOR













del 26 de març al 22 de maig de 2011



Exposició itinerant  organitzada per l’Àrea de Cultura de la Diputació de Barcelona en conveni amb l’Ajuntament de Pineda de Mar i la Fundació Tharrats d’Art Gràfic.

Aquesta exposició pretén apropar al públic al procés creatiu de Joan Josep Tharrats, membre fundador del grup Dau al Set i d’un dels artistes i intel·lectuals més rellevants de  l’art català de la segona meitat del segle XX.

«Les maculatures de Tharrats» reuneix algunes de les millors peces elaborades amb aquesta tècnica gràfica mixta creada l’any 1954 per Joan Josep Tharrats, de repercussió internacional. La maculatura sorgeix de les màcules d’impremta, és a dir, del full imprès de manera defectuosa, encallat entre els corrons de la premsa i tacat per les retintades successives. Tharrats (Girona, 1918 - Barcelona, 2001), pintor, fundador del grup Dau al Set, divulgador de l’art i creador de les maculatures, s’adonà que de vegades les màcules d’impremta aconseguien per atzar una bellesa molt característica. Sobre aquesta base, enriquida amb tota mena de materials i manipulacions, aconsegueix unes peces d’una gran qualitat artística. En la maculatura es fa ben palès l’estil artístic de Tharrats, fonamentat en un informalisme de riques textures, grafia lliure i color abundant. A cavall de la creació i el descobriment, en la maculatura hi intervenen elements «artístics», com ara l’error, la recuperació de material de rebuig i el compromís de l’artista amb el seu context cultural, que esdevenen clau per al futur art contemporani.

«Les maculatures de Tharrats» no és tan sols una exposició d’obra a l’ús, sinó que incorpora un àmbit educatiu ampli que es materialitza dins mateix de l’exposició amb diversos espais de contextualització i participació, on els que els visitants poden aproximarse al procés de creació i al context cultural de l’artista vinculant-ho a les seves pròpies realitats.

D’aquesta manera, l’exposició persegueix un doble objectiu: d’una banda, reunir i divulgar un grup significatiu de les maculatures realitzades per Tharrats i de l’altra, establir espais d’aprenentatge en el marc d’una exposició d’art.















Paisatge astral, 1963
Maculatura-collage
35 x 50 cm