EXPOSICIÓ ANTERIOR


del 19 d'abril al 19 de juny de 2008



Vaig conèixer fa molts anys Josep Esteve (els anys seixanta) quan va viure a Centelles ja feia aquests magnífics escrits, poemes i dibuixos, quan també va col·laborar formant part de jurats per atorgar premis de dibuix i pintura en els nostres concursos. Des de llavors sempre hem gaudit d’una bona amistat. Amistat que de poc va servir quan l’Ajuntament de Centelles estava disposat a editar els seus escrits relacionats amb el nostre poble, acompanyats d’alguns dels seus dibuixos i que ell, fent gala de la seva tossuderia, no va acceptar. Sortosament i gràcies a la iniciativa d’alguns sanjoanencs s’han fet unes magnífiques i completes edicions de totes les facetes artístiques, i ara, la de dibuixos és la que exposem avui aquí a Centelles.
Ell ha parlat diverses vegades de les meves obres i ara m’atreveixo a parlar dels seus dibuixos. Són dibuixos de petit format fets al llarg dels anys i de temes molt variats, però no són pas els temes el que a mi m’interessa, sinó la manera d’interpretar-los.
No són dibuixos de Miró, Fra Angelico, ni cap altre; són una col·lecció d’una gran sensibilitat que, qui coneix Josep Esteve hi pot veure el seu viu retrat. No sé si els dibuixos són ell o bé si ell és els dibuixos.
Sabut és que en els seus poemes, en la seva prosa o en la seva parla no hi ha mai ni una paraula, ni una lletra ni un petit punt de més ni de menys; el mateix que queda reflectit en els dibuixos, en els quals es val de la pura línia per expressar els seus estats d’ànim. Una línia que no és mai ni massa prima ni massa gruixuda, sempre traçada amb una gran seguretat. En algunes obres és una taca de color envoltada per una línia d’un to diferent i en d’altres les paraules Bon Nadal o Felicitats esdevenen delicades formes. En tots els casos, amb el simplíssim traç Josepestevià, que els fa obres d’art.
Gràcies a la Junta del monestir de Sant Joan de les Abadesses que ens cedeixen l’obra podem presentar aquesta exposició a les sales temporals del centre d’art el Marçó vell. Tant els que coneixem l’artista com els que no, ara tenim la sort de poder gaudir d’aquestes personalíssimes obres.


Josep Musach
Pintor