EXPOSICIÓ ANTERIOR



de l'1 de novembre al 15 de desembre de 2008


La proposta de l'exposició

Tothom coneix l’immens mural ceràmic de Joan Miró que presideix l’exterior de l’aeroport de Barcelona, però menys són els que en coneixen la gestació i la importància dels artesans que van treballar amb Miró per fer aquesta obra possible.
L’exposició que ara obra les portes al Centre d’art el Marçó vell de Centelles ens apropa a aquesta important nissaga de ceramistes que van oferir els seus coneixements a Joan Miró a l’igual que d’altres artistes de talla internacional del segle XX.
Els ARTIGAS, cognom que va fer cèlebre Josep Llorens Artigas artesà de la ceràmica que, des de la petita localitat de Gallifa, aconseguirà amb peces d’una gran senzillesa i puresa traspassar la simple artesania seriada per a influenciar artistes i ceramistes a nivell internacional.
Joan Gardy Artigas aprèn del seu pare tots els secrets del món ceràmic a la vegada que s’endinsa dins el món de la creació artística de la mà dels importants artistes amb qui van treballant. Això el convertirà en un dels artistes catalans més importants dins dels camps de l’escultura i la pintura.
L’exposició proposada pel Marçó vell és un recorregut plàstic partint de les ceràmiques de Josep Llorens, amb dibuixos i esbossos previs a la realització d’aquestes, per acabar amb les escultures, en ceràmica i bronze, de Joan Gardy. Donant cabuda també a les creacions gràfiques d’aquest últim (dibuixos) que ens ajuden a comprendre, si cal més, el món particular del llenguatge artístic d’aquests dos importants artistes.Ceràmica, escultura, dibuix, i en definitiva història de l’art contemporani català es mostren en tota la seva plenitud a Centelles. Que l’esforç del Centre, l’Ajuntament i sobretot la gratitud de Joan Gardy valguin la pena i us en sapigueu aprofitar.





JOSEP LLORENS ARTIGAS (Barcelona 1892 – Gallifa 1980)
Fou un ceramista i crític d'art català. Estudià a l'Escola de la Llotja, al Cercle Artístic de Sant Lluc i a l'Escola Superior dels Bells Oficis de Francesc Galí, on va conèixer Joan Miró. Començà a treballar com a crític d'art a La Veu de Catalunya, i fou membre fundador de l'associació artística Agrupació Courbet. El 1917 viatjà a París becat per la Mancomunitat de Catalunya. Entre 1922 i 1924 fou secretari de l'Escola dels Bells Oficis, i en aquesta última data es traslladà a París.
Llorens es dedicà principalment a la ceràmica, de la que fou un gran revitalitzador al món de l'art occidental. La seva obra destaca
per la depuració formal, despullant les peces de tota decoració i renovant els esmalts i colors. El 1941 esdevingué professor de ceràmica a l'Escola Massana de Barcelona, formant una nova generació de ceramistes catalans.
Exposà individualment a Barcelona, Madrid, París, Brusseŀles, Londres i Nova York, destacant l'exposició que celebrà a la Galeria Maeght de París el 1969. Guanyà diversos premis, com el diploma d'honor de la triennal de Milà (1936), la medalla d'or a l'exposició internacional de París (1937) i el gran premi de la Tercera Biennal Internacional Hispanoamericana d'Art (1955). A París coŀlaborà amb Raoul Dufy i Albert Marquet, i més tard amb Georges Braque i, sobretot, amb el seu amic Joan Miró, amb qui féu grans murals ceràmics, com els de la seu de la UNESCO a París, la Universitat de Harvard, la Fundació Maeght i l'aeroport de Barcelona.
Autor dels llibres Les pastes ceràmiques i els esmalts blaus de l'antic Egipte (1922), Formulari i pràctiques de ceràmica (1948) i Esmalts i colors sobre vidre, porcellana i metall (1950).



JOAN GARDY ARTIGAS (París 1938)
Fill de Josep Llorens i Artigas, el ceramista preferit per Miró i Picasso, creix envoltat d'artistes. Comença a treballar com a ajudant de Miró quan encara és adolescent. Viu a Espanya fins al 1958, data en la qual s'instal·la a París. Estudia a l'Escola del Louvre i més tard estableix el seu estudi a la mateixa ciutat, on treballa amb Braque i Chagall. Giacometti l'anima a dedicar-se a l'escultura, per la qual cosa posteriorment col·laborarà amb Joan Miró en tots els seus grans murals (Harvard University, UNESCO a París, aeroport de Barcelona, Kunsthaus de Zuric...) i en les últimes quinze escultures.
Exposa a les Galeries Maeght de Barcelona, París i Zuric, a la Galeria Theo de Madrid, al Haak Museum de Ludwischafen, al Meadows Museum de Dallas, a l'Spanish Institute de Nova York, a la Spaïght Wodd Gallery de Madison, a la Palace Gallery de Tòquio i a la Fundació Llorens Artigas.
Té nombroses obres públiques a llocs com França, Espanya, Estats Units, Alemanya i Anglaterra. És director de la Fundació Tallers Josep Llorens Artigas de Gallifa, que va ser creada el 1989 en memòria del seu pare i amb l'objectiu de proporcionar un lloc de creació per a artistes d'arreu del món.

Premsa: (clica damunt)

Suplement EXIT - El Periódico (21/11/08)

TN Comarques - TV3 (04/12/08)

El 9 Nou